Deel deze pagina:

ANTWERPEN – We hoeven er niet flauw over te doen. Op het afgelopen Belgische kampioenschap, dat op 2 november jl. voor de tweede maal op rij doorging in de Arenahal in het Antwerpse district Deurne, traden geen internationale toppers in het krijt. De voorbereiding richting Tokio 2020 in dit pre-Olympische jaar was de grote spelbreker. 

Echter geen reden tot paniek. Het BK zorgde voor spannende kampen en diende zich vervolgens aan als prima opportuniteit voor het aanstormende Belgische judotalent om zich in de kijker te kampen. Selina Delen zorgde alvast voor de snelste ippon. In de finale van gewichtsklasse -63kg vloerde ze tegenstander Alessia Corrao in een drietal seconden!

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx beaamt. “Er is hier veel jeugdig potentieel aanwezig dat goed presteert. Ik ben dan ook blij dat er hier heel wat talent staat te trappelen om hun kunnen te tonen. Oudgedienden klimmen hier niet vanzelfsprekend op het podium. De jongere judoka’s die hier op het BK een medaille of titel pakken, verdienen dit en kleuren dit kampioenschap dan ook. Neem bijvoorbeeld de prille twintigers Karel Foubert, Jeroen Casse, Vicky Verschaere, Evelien Delbaen of Selina Delen, dat zijn jonge judoka’s die in de vorige editie reeds van zich lieten horen, en die nu hier opnieuw staan en ook ongetwijfeld de volgende edities hun stempel gaan drukken op het BK. Om de absolute top te bereiken, hebben ze nog wel wat werk voor de boeg, maar het zijn harde werkers die hun sport serieus nemen. Als ze zo verder trainen, komt dat wel goed,” aldus Koen Sleeckx. 

In de bloempjes

Het BK is een uitgelezen moment om atleten in de bloempjes te zetten voor uitzonderlijke prestaties. Zo werd Joachim Bottieau, die onlangs een punt zette achter zijn actieve topsportcarrière, gehuldigd met een mooie pentekening. Jorre Verstraeten werd gehuldigd om zijn bronzen medaille op de Europese Spelen en uiteraard Matthias Casse voor zijn Europese titel op diezelfde Spelen in Minsk en zijn titel van Vicewereldkampioen op het WK in Tokio. Matthias werd bovendien opgenomen als Erelid Topsport VJF, een select gezelschap van alle atleten die Europees of Wereldkampioen werden of een Olympische medaille wonnen tijdens hun lidmaatschap bij de VJF.

Kagami Baraki

Net zoals tijdens de vorige editie werd op ceremoniële wijze een vat sake gekraakt en dit volgens de Japanse traditie ‘Kagami Baraki’, het zogenaamde ‘Breken van de spiegel’ om te toosten op de goed gezondheid. De eer om de ‘spiegel te breken’ viel ditmaal te beurt aan Joachim Bottieau, Jorre Verstraeten en Matthias Casse die dit vanzelfsprekend met brio deden. 

Persbelangstelling

Niettegenstaande de afwezigheid van toppers op de tatami, was de Belgische sportpers toch talrijk aanwezig om het jeugdige talent te aanschouwen. Bekijk alvast deze sfeerreportages op ATV en VRT.

 

Ere wie ere toekomt

Uiteraard een dikke proficiat aan alle judoka’s die op het einde van het BK plaats namen op het podium. Hieronder zetten we de nieuwbakken Belgische kampioenen van alle categorieën nog even op een rijtje.

 

DAMES

HEREN

Lois Petit (-48kg) – Judo Top Niveau Tournai (FFBJ)

Joran Schildermans (-60kg) – JC Agglorex Lommel (VJF)

Ellen Salens (-52kg) – JS De Poorter (VJF)

Flavio Dimarca (-66kg) – RJC Mons (FFBJ)

Eveline Delbaen (-57kg) – JS Reet (VJF)

Jeroen Casse (-73kg) - JC Fudji Yama Boom/Schelle (VJF)

Selina Delen (-63kg) – JS Reet (VJF)

Karel Foubert (-81kg) – JC Olympia Brugge (VJF)

Melissa Loen (-70kg) – Antwerp United Judo (VJF)

Jeremie Bottieau (-90kg) – JC Grand Hornu (FFBJ)

Vicky Verschaere (-78kg) – JC Evergem (VJF)

Antonio Petricone (-100kg) – KJC Beveren (VJF)

Marie Despina Papadopoulos (+78kg) – JC Dojo Liègois (FFBJ)

Yves Ndao (+100kg) – JC La Chenaie (FFBJ)

Negen van de veertien Belgische kampioenen zijn leden van Vlaamse clubs. 

Bedankt!

VJF-voorzitter Bart Demuynck bedankte tevens de organisatoren van Top Judo Antwerpen voor de succesvolle organisatie van de Belgische kampioenschappen (JUN en SEN) in Antwerpen de afgelopen twee jaar en overhandigde hen een mooie VJF-gedenkplaat.

Resultaten

De volledige resultaten vind je via deze link.

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors