Deel deze pagina:

GYÖR - Vrijdag 15 november jl. trok VJF-coach Sören Hapers met drie judoka's naar de European Cup U18 in Györ, Hongarije, met name Olivier Naert (-50kg), Ray Marinx (-55kg) en Gheron Lecompte (-60kg). Deze Cup is één van de continentale IJF ranking-tornooien en dus het hoogste internationale niveau voor deze leeftijdsgroep. “In principe gaan we pas later in het seizoen, met name in het voorjaar, naar deze tornooien om daar dan een EK- of WK-selectie af te dwingen, want nu is eigenlijk de detectiecampagne aan de gang voor U18 (met Leverkusen, Harnes, ...),” aldus Sören. 

Aanvankelijk stond dit tornooi dus niet op het programma, maar werd uiteindelijk toch toegevoegd als extra ervaringskans, dit specifiek voor de judoka's die eerder dit jaar al EJU Cups kampten.

Olivier Naert (-50kg) komt gezien zijn lage gewicht nu pas voor het eerst aan de bak op zo'n competitie en was dan ook erg zenuwachtig. Hij wint 2 kampen overtuigend en verliest in de kwartfinale van de latere winnaar uit Azerbeidzjan. In de herkansingen wint hij nog 1 kamp en verliest de volgende met een 7de plaats als resultaat. Erg verdienstelijk parcours en een goede ervaring voor later dit seizoen. "Ik ben blij dat ik eindelijk ook eens op dit niveau kan aantreden, want dat was voordien niet mogelijk. Ik ervaarde best wat stress, maar dat bleek uiteindelijk toch niet nodig. Het blijft judo en dat doe ik al jarenlang. Ik denk dat een 7de plaats wel een mooi resultaat is, maar verlang toch naar een medaille de volgende keer, want ik wil graag op het EK kampen volgende zomer, aldus de judoka."

Ray Marinx (-55kg) is nog steeds eerstejaars U18, maar kampte ondertussen al z'n 5de EJU Cup. Hij maakte deze zomer de overgang van -50 naar -55 kg en kon in Györ meten waar hij staat. “Ray knokte zich knap een weg naar de kwartfinale waar ook hij verliest van de latere winnaar, Ignasiak uit Polen. In de herkansingen volgde hetzelfde scenario met nog 1x winst en 1x verlies en de 7e plaats is het verdikt,” stelt Sören. "Voor het eerst bereik ik een top-8 plaats op dit niveau en ik ben vastberaden om later dit seizoen dat befaamde podium te betreden. Het was een goed idee om nu al eens te kijken waar ik sta op dit niveau in -55kg, want is toch weer even aanpassen aan de nieuwe reeks. Ik zie veel bekende gezichten terug en begin mijn plaats te nemen in dit circuit," aldus Ray.

Gheron Lecompte (-60kg) gaat nu zijn 3de seizoen in als U18 en heeft ondertussen reeds veel ervaringen op dit niveau kunnen opdoen, echter zonder veel resultaten. “Dit jaar zou hij moeten pieken in z'n resultaten, aangezien hij ook z'n gewichtsklasse tot 60kg heeft kunnen behouden”, vindt Sören. “Hij vecht hier in Hongarije dan ook het mooiste resultaat van zijn jonge carrière bij elkaar en wint zes kampen op rij met een gouden medaille als beloning.”

"Zonder verwachtingen kwam ik naar dit tornooi toe, want het verschil tussen winst en verlies ligt vaak in kleine details op dit niveau. Een vlot parcours was het vandaag zeker niet, elke match heb ik moeten knokken voor elke actie en de tactische richtlijnen van coach Sören volgen om te kunnen winnen. Match per match, zonder prestatiedruk en vooruit te kijken, zo hebben we de klus geklaard,” aldus Gheron na de medailleceremonie.

VJF-coach Sören Hapers is tevreden. “Zelf kan ik niet anders dan blij zijn met de behaalde resultaten van deze drie judoka’s hier op de EJU Cup in Györ, die sterker bezet was dan ik verwachtte. Ze hebben me een drukke dag bezorgd door zoveel kampen te draaien, maar dat doe ik dan met alle plezier voor hen. Het loonde de moeite om af te zakken naar deze competitie om extra ervaring op te doen. Maandag werken we nog 2 stevige randori-trainingen af met de vele andere delegaties hier aanwezig om verder te ontwikkelen. Zo profiteren we optimaal van ons verblijf hier en dinsdag keren we dan voldaan terug huiswaarts. Hopelijk gebruiken ze dit als springplank naar de selectietornooien later dit seizoen toe,” aldus nog de VJF-coach.

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors