Deel deze pagina:

Net als judo, vinden veel moderne managementtechnieken hun oorsprong in Japan. Vooral de automobielsector maakte furore en het ‘lean management’ werd naar veel andere regio’s en sectoren gekopieerd. De term ‘muda’ staat daarbij voor al wat overbodig is; wat energie neemt, maar niet bijdraagt tot je doel.  

‘Muda’ vermijden, is belangrijk om auto’s te produceren, maar net zo cruciaal om een betere, completere judoka te worden. We hebben het dan over mentale ‘muda’: alles wat mentale energie neemt voor, tijdens en na een training of wedstrijd, maar niet bijdraagt aan je prestatie. 

Je kan je mentale verwerkingscapaciteit vergelijken met een snelweg. Tijdens het sporten heb je de volledige capaciteit nodig om je te concentreren op je bewegingen, je tactiek, op de tegenstander …  Toch wordt de mentale snelweg vaak versperd door niet-helpende gedachten. Je kan je moeilijk focussen, je bent nerveus, angstig, bezorgd … Deze emoties staan een goede prestatie en een volledige realisatie van je potentieel in de weg. 

Zoals Sun-Tzu het mooi verwoordde in ‘The Art of War’: “elk groot probleem is eerst een klein probleem”. Mental coaching helpt je om deze problemen op te lossen van bij het begin. Je kan leren je gedachten en mentale processen beter te controleren, leren om te focussen op waar je impact op hebt. 

Tip

Wanneer je kampt met irrationele, emotionele gedachten die je prestaties negatief beïnvloeden, kan deze tip alvast helpen: vraag jezelf af steeds drie dingen af:

  • Klopt deze gedachte? Als je bijvoorbeeld denkt dat je geen fouten mag maken, is dit niet correct. Elke judoka heeft fouten gemaakt. De besten hebben er veel uit geleerd.
  • Is deze gedachte logisch? Als je bijvoorbeeld denkt ‘als ik deze oefening niet goed doe, zal de coach me waardeloos vinden’, is dit niet logisch. Deze gedachte is niet rationeel.
  • Helpt deze gedachte? Geen van bovenstaande gedachten zullen je helpen om een betere judoka te worden. Ervan uitgaan dat je niet goed genoeg bent omdat je een oefening of kamp niet tot een goed einde hebt gebracht, zal je niet helpen om beter te presteren.

Gedachten die niet correct of logisch zijn of niet helpen, nemen mentale capaciteit af die je broodnodig hebt om te presteren. ‘Muda’ dus. Succesvolle sporters hebben geleerd deze gedachten om te zetten naar positieve, motiverende boodschappen. Een aantal voorbeelden:

Negatief

Positief

“Ik heb geen supporters.”

“Dat is niet relevant voor mijn prestatie.”

“Dit zal me nooit lukken.”

“Ik kan niet falen als ik mijn best doe – misschien lukt het, in elk geval zal ik leren.”

“Ik heb een fout gemaakt.”

“Dat is voorbij, ik kan er niets meer aan veranderen. Ik heb nog kansen om me te tonen. Focus op het volgende moment.”

 

Sleutel je aan een nieuwe Toyota, of sta je op de tatami; het vermijden van ‘muda’ is cruciaal om steeds beter te worden en jouw potentieel ten volle te realiseren. 

Rien Vanyzere

Rien Vanyzere helpt sporters, professionals en bedrijven het beste uit zichzelf te halen met zijn bedrijf ‘Center of Excellence’. Hij geeft op 3 oktober e.k. een workshop ‘mental coaching’ voor de VJF. 

 

 

 

 

Info Workshop - Opleiding mental coaching

Datum: 3 oktober 2020 

Tijdstip: van 09u00 tot 13u00 (aanmelding tussen 08u45-09u00)

Locatie: Sportcentrum Schotte -  Kapellekensbaan 8, 9320 Erembodegem 

Inschrijven tot uiterlijk 28/09/2020 

Kostprijs : € 20

Voor wie: coaches en trainers VJF

Deelname telt voor verlenging coach kaart.

Sponsors

Sponsors