Deel deze pagina:

Op het WK in Tokio kreeg Roxane Taeymans een bye voor de eerste ronde. In de tweede startte ze tegen de Portugese Barbara Timo die haar afstopte.

“Ik wist wel dat dit geen gemakkelijke kamp ging worden”, stelt Roxane. Haar tegenstander kwalificeerde zich voor de finale. “Ik heb dit jaar al tegen Timo gevochten en kreeg toen geen grip op haar. Met coach Robert Krawczyk had ik afgesproken dat ik zeker niet in haar bewegingen ging meegaan. Vanaf het begin van de kamp merkte ik dat dit blijkbaar de oplossing was. De vorige kamp tegen haar had ik echt het gevoel dat zij steeds een antwoord had op elke beweging die ik maakte. Ze nam mij echter over in ne-waza en ik ben niet gewend dat dit zo gebeurt.”

Jammer, want aanvankelijk had Roxane de overhand. “Ik voelde mij ook goed. Het was dan ook een opluchting dat mijn strategie die ik met Robert had besproken vooraleer de tatami te betreden, werkte. Twee maanden geleden kwam ik ze ook tegen op de mat en dan was het echt overleven, maar nu had ik een ander gevoel. Als ik achterwaarts bewoog, dat lukte mij wel. Ik ben haar echter wat blindelings gevolgd in de ne-waza. Ik trek Timo op mij en in die beweging, gaat ze over mijn been. Ik blokkeerde mijn buitenkant waardoor ik eigenlijk haar niet meer kon omkantellen. Bovendien zat mijn arm tussen onze twee lichamen ingeklemd. Ik heb nog geprobeerd mijn arm los te wrikken, maar die zat muurvast. Ik besefte vrij snel dat ik in de knoop zat. Ik heb uiteraard geprobeerd om eruit te geraken, maar tevergeefs.”

De teleurstelling is groot. “Ik ben wel ontgoocheld vooral omdat ik dacht dat ik de juiste oplossing had gevonden om tegen de Portugese te kampen. De laatste wedstrijden werkte de tactiek die we afspraken, dus dit is dubbel zuur.” 

Kampen in de legendarische Budokan blijft voor elke judoka wel een apart gevoel vindt ook Roxane. “Dat is zo. Wel impressionant, voordat je de mat opgaat door de tunnel en dergelijke. Het blijft een judotempel, heel hoog met een uitzonderlijke uitstraling.”

“Roxane komt vroeg in de wedstrijd in een gunstige positie in het grondwerk. Ze geeft die echter uit handen en verliest met houdgreep. Ze kende een goede voorbereiding qua trainingen. Fysiek was ze er zeker klaar voor. Mentaal moeten we werken naar een positieve flow. De volgende competities komen er snel aan en dit is niet evident. Roxane won onlangs nog van Perez (PUR) die hier in de kwartfinale staat. Intrinsiek is het nodige talent zeker aanwezig”, aldus Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

 

Christian Pierre

 

Sponsors

Sponsors